Pages

Friday, 30 December 2011

0
Komen

ReNuNg2 KaN & sElAmAt BeRaMaL


• ☑ Setiap ilmu ada amalannya..
• ☑ Setiap perkara ada sebabnya..
• ☑ Setiap persoalan ada jawapannya..
• ☑ Setiap perlakuan ada ganjarannya..
• ☑ Setiap kesulitan ada kemudahannya..

• ☑ Setiap kesenangan ada rahmatnya..
• ☑ Setiap kehidupan ada ujian dan dugaannya..
• ☑ Setiap takdir ada hikmah di sebalik ketetapannya..


Lalu, renungi dengan mata hati..
Berfikir dengan AKAL kurniaan ILAHI..
♥ ☑ Jom muhasabah

♥ ☑ Dakwah hati
♥ ☑ Tarbiyah diri


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>

Thursday, 29 December 2011

0
Komen

RaHsIa TaRiKh LaHiR

Contoh:

12 April 1974
12 + 4 + 1974 = 1990
1 + 9 + 9 + 0 = 19
1 + 9 = 10
1 + 0 = 1 (Jadi nombor lahirnya ialah 1)

Keterangan nombor lahir

1. Ketulenan

- Hadir dengan idea baru.
- Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri.
- Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.
- Mereka suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasannya adalah pemimpin atau boss.
- Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik mereka.

Perkara yang perlu dipelajari: Idea dan pendapat yang lain mungkin baik atau lebih baik. Berfikirlah secara terbuka.

2. Pendamai

- Dilahirkan sebagai diplomat.
- Mereka selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan orang lain sebelum mengambil kira dirinya sendiri.
- Secara semulajadi sangat analitikal dan suka mengikut gerak hati.
- Mereka tidak suka bersendirian. Persahabatan adalah penting buat mereka dan berupaya mendorong mereka untuk berjaya di dalam hidup;    tetapi mereka sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi.
- Golongan ini secara semulajadi adalah pemalu, mereka patut belajar untuk meningkatkan nilai kendiri (self esteem) dan meluahkan perasaan secara terbuka tanpa berselindung.


3. Ceria
- Golongan ini merupakan golongan yang idealistik.
- Mereka sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.
- Mereka suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya.
- Mereka suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya. Mereka sangat popular dan idealistik.
- Golongan ini perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.


4. Konsevatif
- Golongan ini sangat peka dan tradisional.
- Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.
- Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.
- Mereka suka bekerja keras dan sanggup melakukan sesuatu kerja secara sendirian. Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar. Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.
- Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.


5. Perintis
- Mereka adalah perintis.
- Secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suka mengambil risiko serta sangat bersemangat (enthusiasm).

- Mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suka disekat. Dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yang ditempuhi. Persoalan yang bermain difikiran mereka tidak pernah terhenti.
- Golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yang diperlukan sebelum membuat sesuatu kesimpulan.

 6. Romantik
- Golongan ini adalah idealistik dan memerlukan sesuatu sebab untuk berasa gembira. Hubungan kekeluarga yang kuat adalah penting buat mereka. Perasaan mereka mempengaruhi keputusan mereka. – Mereka sangat suka untuk membantu dan menjaga seseorang.
- Mereka sangat setia dan boleh menjadi guru yang terbaik.
- Mereka suka seni musik.
- Mereka menjadi teman yang setia kepada sesiapa yang menjalin persahabatan secara serius.
- Golongan ini harus belajar apakah yang boleh diubah dan apakah yang tidak boleh diubahnya.



7. Intelektual
- Golongan ini adalah Pencari.
- Selalu menyelesaikan sesuatu yang tersembunyi,dan mereka sukar untuk menerima sesuatu perkara dengan mudah.
- Perasaan mereka tidak mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka suka mempersoalkan apa yang ada disekeliling mereka tetapi mereka tidak suka dipersoalkan.
- Mereka kerap dikenali sebagai ahli falsafah dan sangat berpengetahuan dan kadangkala bersendirian.
- Mereka gemarkan perkara yang berteknikal dan berkebolehan untuk menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.
- Mereka sangat suka berahsia.
- Golongan ini hidup dalam dunia mereka tersendiri dan mereka perlu belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.



8. Penyelesaian
- Golongan ini adalah penyelesaian masalah.
- Mereka adalah profesional, berterus terang, penilai yang baik dan sangat tegas.
- Mereka selalu mempunyai perancangan yang hebat dan suka hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik.
- Mereka sangat suka mengendalikan manusia. Mereka melihat manusia secara objektif. Mereka akan memberitahu seseorang dengan cara mereka tersendiri bahawa mereka adalah ketua.
- Golongan ini perlu belajar untuk membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain.



9. Pelakon
- Golongan ini mempunyai kebolehan untuk menghiburkan orang lain.
- Mereka sangat penyayang dan pemurah.
- Dengan daya tarikan yang ada, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa jua dan pada mereka tiada sesiapapun yang dianggap asing kepada mereka.
- Mereka mempunyai personaliti yang pelbagai sehingga menyukarkan orang sekeliling mereka untuk memahami mereka.
- Mereka umpama binatang sumpah-sumpah yang boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran.
- Mereka mempunyai nasib yang sangat baik tetapi juga boleh menderita akibat terlalu bergantung kepada nasib dan perasaan (mood). Untuk berjaya golongan ini perlu membina landasan kasih sayang.





Xnak Comment???Like pn jadi la. (^_^)


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>

Wednesday, 28 December 2011

0
Komen

^ PiEwIettt ^

ApIs & AyAh


My DaD (En.JaIs)

My MoM (MdM. JaMiLaH)


En.JaIs & Pn. JaMiLaH




















ApIs PaNjAnG



WaNi SiEwIettt


IcAh


 





Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

MeNgHaPuSkAn JeRaWaT

Untuk membersihkan muka dan menghapuskan jerawat, sila amalkan salah satu petua ini:-
  1. Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Kemudian bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu.
  2. Setelah muka dibersihkan, tutup muka dengan kain tuala yang lembab. Dekatkan muka ke wap nasi atau air panas selama lima minit. Ulangi beberapa minit. Kemudian pakai penyegar muka.
  3. Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Kemudian cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari hingga jerawat berkurangan.
  4. Jika jerawat masih sukar hilang, rebus beberapa helai daun teh warna hijau. Ketika suam, lekatkan pada jerawat dan biarkan sehingga ianya kering.
  5. Tumbuk segenggam bunga melur bersama sedikit air hingga lumat. Sapukan ke muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air kelapa muda.
  6. Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering, cuci dengan air bersih. Amalkan selalu.
  7. Rendam segenggam beras hingga kembang. Toskan airnya. Tumbuk beras ini bersama segenggam biji betik muda hingga lumat. Campurkan dengan sedikit air. Gentelkan kecil-kecil dan jemur hingga kering. Apabila hendak memakainya, bancuh dengan air dan tempelkan di muka.
  8. Hancurkan beberapa helai daun pucuk jambu batu. Campurkan dengan besak sejuk. Tempelkan di muka sebelum tidur. Amalkan setiap hari.


Xnak Comment???Like pn jadi la. (^_^)


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

TeGaNgKaN KuLiT mUkA

  1. Tumbuk beberapa helai daun jambu batu hingga lumat. Bancuh dengan air suam. Apabila sejuk, sapu pada muka. Lakukan setiap malam.
  2. Campurkan sedikit bedak sejuk dan beberapa titik air limau nipis. Bancuhkan bersama sedikit air kemudian sapukan ke muka. Kulit akan terasa pedih sedikit. Amalkan dalam masa seminggu untuk melihat perubahannya.



Xnak Comment???Like pn jadi la. (^_^)



Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

MeNgHiLaNgKaN pArUt Di MuKa


Jerawat yang sudah kering akan meninggalkan parut di muka. Beberapa cara untuk menghilangkannya:-

1. Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air.
2. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Keesokkannya, cucilah menggunakan air suam.
Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air.
3. Kisar timun dan tapiskan airnya. Tampalkan hampas timun pada muka. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci bersih dengan air suam.
4. Rendam beberapahelai daun senduduk, sedikit cekur dan segenggam beras. Kemudian giling hingga lumat. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu.
5. Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu.

Xnak Comment???Like pn jadi la. (^_^)


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

MeNgHiLaNgKaN pAnAu Di MuKa

  1. Gosokkan halia pada kulit yang berpanau. Biarkan seketika, kemudian bilas dengan air biasa. Lakukan 3 kali sehari.
  2. Tumbuk dua helai daun gelenggang hingga hancur. Sapukan pada kulit yang berpanau.


Xnak Comment???Like pn jadi la. (^_^)



Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

BeRmInYaK & LeMbApKaN mUkA

Kulit Muka Berminyak

Parut buah epal hingga halus. Kemudian sapukan pada muka, bairkan selama 15 minit. Kemudian cucilah dengan air suam. Lakukan 3 kali seminggu.


Melembabkan Muka

Bersihkan muka dengan air suam. Panaskan madu hingga menjadi suam-suam kuku. Sapukan madu ini pada muka dan urutkan perlahan-lahan. Biarkan setengah jam dan bersihkan.




Xnak Comment???Like pn jadi la. (^_^)


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
1
Komen

BiSnEs Di IpTa

Antara bisnes yang popular di IPT ialah, HotDog. Sebab apa ?

1. mudah nak buat
2. sedap dimakan
3. kos rendah
4. ramai peminat


Baiklah ini tips dari saya selaku kwan kpada x-penjual hotdog yg berjaya.
Hehe, 1 malam senang2 je Rm100

Cara buat hot dog.

1. rebus jgn goreng, kerana rebus lebih cepat dan sedap berbanding goreng. Lagi satu, kalau rebus, guna heater pun boleh. Kalau goreng, nak kena pakai minyak.
Minyak = $$$, rebus pakai air, air= FREE (pihat U bayar).hehehe.
2. Wapkan sikit roti. Tak perlu beli roti hotdog mahal2. Rugi je. Beli yang murah, keras. Jadi penyelesaiannya, wapkan roti. {jgn sampai lencun dah le)
3. Sos. Guna sos yang agak cair. Cadangan saya, sos Siti Aminah. pergh… sedap tuu. Kalau nak jimat lagi, cairkan dengan air, tapi kena tambah gula dan garam sikit.
4. Mayonis? Secukup rasa.
5. Sayur. Tak perlu sayur campur. Mahal. Pakai kobis atau/dan carrot merah. Hiris halus-halus.
6. bungkus. Awas, jgn pakai wrapper plastik. Leceh dan hodoh kalau tak reti buat. Cukup pakai kertas bungkus berger. Kalau nak ganas, pakai kertas minyak yang bungkus nasi lemak tu. Kat tempat saya, kertas tu 3 sen sekeping
7. Jual dan ambil duit

Tips dari saya
Sebagai seorang student dan yang ingin kaya raya di IPT,kita kena smart. Sebab, student sibuk. Student miskin.
Mesti pelikkan, bagaimana member saya mampu buat RM100 semalam dgn jual hotdog.
Ini rahsianya. Sebelum teruskan membaca, set dalam otak ” aku tak tamak”

Member saya jual 1 hotdog RM1.50. Sekali buat biasanya sehingga 200 biji.
Untuk buat 200 biji member saya biasa ambil masa sehingga 1-2 jam. siap bungkus

Jadi, 1 hari, member saya dah spend sehingga 2 jam. Herm, macam mana member saya nak score four flat, tu baru bungkus. Belum jual.
Di sebabkan masalah tu, member saya biasanya buat dengan partner. Tp bukan 200, sebaliknya 400.
Huhu, kalau ikut logik, masa akan tetap jadi 2 jam. Tapi hakikatnya TIDAK. Tak percya. Try lah

Ok, ni part critical. MENJUAL. Satu hotdog, modalnya RM0.50 sahaja. Kalau jual RM1.50, untung sebiji ialah RM1. Kalau 200, dah RM200 satu malam. TAPI, ingat, jangan TAMAK.
Jadi ini tips nya. Outsource. Upah junior jual. Tolak kat dia sebiji RM1.00. Sorang 20 biji dah lah.
Macam mana nak cari “kaki”. Alah, apa susah, buatlah “iklan haram”, tampal kat setiap blog. Bagi no fon, nanti adalah orang call, dan cakap…. “bang/kak, sya berminatlah nak TOLONG jual”.

Huhu, ops, jgn lupa, dalam iklan tu cakap macam ni…. ” keuntungan sehingga RM400 sebulan”. Pergh, siapa tak nak? Tul tak…
Tahu apa akibatnya kalau kita TAMAK nak jual sendiri. At least 2:30 jam baru habis. Biasanya tak habis, kerana bila sampai kat blog hujung, diorang dah tidur atau dah keluar makan.
Herm, itu sahaja Idea perniagaan di IPTA.

Selamat Menjadi Kaya Tanpa Ada Pasang Niat Tamak K Kwan2.(^_^)



Xnak Comment???? Like pn jadila.hehehe



Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>

Tuesday, 27 December 2011

0
Komen

Anugerah Akan Datang

kita sibuk dengan anugerah skrin didunia...
contohnya anugerah
*pelakon lelaki terbaik
*pelakon wanita terbaik
*pelakon pembantu lelaki terbaik
*pelakon pembantu wanita terbaik
dan sebagainya...
tidakkah kita terpikir anugerah skrin dipadang mahsyar nanti...
*hamba ALLAH lelaki paling beriman dan bertaqwa
*hamba ALLAH perempuan paling beriman dan bertaqwa
*hamba ALLAH lelaki yang banyak berzikir
*hamba ALLAH perempuan yang banyak berzikir
*hamba ALLAH lelaki yang suka solat awal waktu
*hamba ALLAH perempuan yang suka solat awal...

renungi diri kita...(saya nasihat untuk diri saya jga) ♥ :)...adakah kita layak menerima anugerah dipadang mahsyar itu...


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

Cantik/Encem xpnting

Pasangan yg cantik @ hensem senang dicari...tapi.....Pasangan yg memahami & setia sukar sekali untuk dicari..Dan perlu ingat...Wajah yg cantik @ hensem belum tentu dpt membahagiakan.. (^_^)

 ♥♥ ~Cantik Ke Hodoh Ke , Yg Penting Saye Ade Yg Sayang ~


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

Pon....Pon.....

Berikut adalh tips utk kkalkan hbungn cinta jrak jauh..

1) jaga diri & iman sbek2 nye
2) ambk brat tntg iman pasagn (tnye + mengingatkn utk mngerjakan solat)
3) stiasa jga batas prgaulan & prkenaln dgn kenaln lain
4) stiasa brpkiran +ve
5) xbrpikir yg bkn2 tntg psngn
6) brsangka baik dgn psngn
7) skiranya psngn anda stia pd printah Allah, Insya Allah,,,,, bliau gak akn stia kpd psngnnye
8) skiranya psngn anda sntiasa jga solt 5 wktu, x prlu ragu2 utk pcaya pdnye krna bliau akn mjaga
hbgnnye sprti mne bliau mjga solatnye
9) Lastly, msti slalu ingt. ats, bwh, kiri, knan, dpan & blakng. psngn anda tetp brsama anda.


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

GeLaK-GeLak

i) PILIH BULAN KELAHIRAN AMPA :

Januari - Aku nangis depan
Februari - Aku larikan
Mac - Aku belasah
April - Aku tergila-gilakan dekat
Mei - Aku rasa nak lempang
Jun - Aku terkentut depan
Julai - Aku bengang dengan
Ogos - Aku pergi jamban dengan
September - Aku gelak2 depan
Oktober - Aku sepak
November - Aku jerit dekat
Disember - Aku muntah depan

ii) PILIH TARIKH BESDAY AMPA :

1 - My Lappy
2 - Lisa Surihani
3 - Apek Tua
4 - Ketua Kampung
5 - Cikgu
6 - Gangster
7 - My Handphone
8 - Cheezy Wedges
9 - Driver Bas
10 - Kuda Kepang
11- Kawan baik aku
12 - Polis
13 - Taik kucing
14 - Mak Mertua Aku
15 - Beruk
16 - Ikan Dugong
17 - Mak tiri aku
18 - Girlfriend aku
19 - Makcik Cafe
20 - Boyfren Aku
21 - Mangkuk Jamban
22 - Siti Nurhaliza
23 - Labi-Labi
24 - Karipap
25 - Jiran Aku
26 - Kawan aku
27 - Artis Raja Lawak
28 - Bapok/Maknyah/Pondan
29 - Orang gila
30 - Taylor swift
31 - Awek cun/ Jejaka tampan

iii) PILIH WARNA BAJU YANG AMPA PAKAI SEKARANG :

Putih - Sebab kata aku cam budak tecik
Hitam - Sebab aku Blur,,,,
Pink - Sebab aku tak tau malu
Merah - Sebab aku rase ko ensem/cantik
Biru - Sebab aku jeles
Hijau - Sebab suka hati aku la
Ungu - Sebab aku bengang
Kelabu - Sebab kuda laut yang suruh
Kuning - Sebab suka nangis
Oren - Sebab aku baru frust menonggeng
Coklat - Sebab aku benci cngt2
Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat (hahaha)

* Share jwapan ampa dlm bntuk ayat aw... Try n Error kuang3

Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

Cubit,Majuk & Nangis

Saya cubit pipi awak
(ˇ▽ˇ)-c<ˇ_ˇ)

Awak pun tumbok saya
(¬_¬)-o)*з*)

Saya pun majuk and nangis
(TT.TT) (TT.TT)

Tapi awak baik, awak sanggup berjoget2 sebab nak pujuk saya balek
... ~(‾▿‾~)(~‾▿‾)~ ƪ(˘⌣˘)┐ ƪ(˘⌣˘)ʃ ┌(˘⌣˘)ʃ

Then saya pun happy balek
\(^.^)/ (^.^)V

Hahahaha...
( ^ . ^ )♥ ♥

~# Chumilnye,,,,with ---> uncle syafiq


Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>



Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
0
Komen

Kebahagiaan Untuk Lelaki

Wahai lelaki, anda tidak perlu kehabisan wang yang banyak untuk mendapatkan isteri solehah. Keutamaan dalam beragama, prinsip, akhlak dan kesediaan kamu sebagai bapa yang bakal melahirkan generasi soleh dan solehah untuk generasi yang menyinari kembali Islam di mukabumi Allah Swt. Itulah impian wanita yang benar-benar solehah. Mereka tidak akan meminta dunia dari kamu, tetapi mereka meminta untuk kamu membimbing mereka sama-sama ke Syurga yang abadi. Itulah kebahagiaan hakiki

Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...