Pages

Wednesday, 28 December 2011

0
Komen

BiSnEs Di IpTa

Antara bisnes yang popular di IPT ialah, HotDog. Sebab apa ?

1. mudah nak buat
2. sedap dimakan
3. kos rendah
4. ramai peminat


Baiklah ini tips dari saya selaku kwan kpada x-penjual hotdog yg berjaya.
Hehe, 1 malam senang2 je Rm100

Cara buat hot dog.

1. rebus jgn goreng, kerana rebus lebih cepat dan sedap berbanding goreng. Lagi satu, kalau rebus, guna heater pun boleh. Kalau goreng, nak kena pakai minyak.
Minyak = $$$, rebus pakai air, air= FREE (pihat U bayar).hehehe.
2. Wapkan sikit roti. Tak perlu beli roti hotdog mahal2. Rugi je. Beli yang murah, keras. Jadi penyelesaiannya, wapkan roti. {jgn sampai lencun dah le)
3. Sos. Guna sos yang agak cair. Cadangan saya, sos Siti Aminah. pergh… sedap tuu. Kalau nak jimat lagi, cairkan dengan air, tapi kena tambah gula dan garam sikit.
4. Mayonis? Secukup rasa.
5. Sayur. Tak perlu sayur campur. Mahal. Pakai kobis atau/dan carrot merah. Hiris halus-halus.
6. bungkus. Awas, jgn pakai wrapper plastik. Leceh dan hodoh kalau tak reti buat. Cukup pakai kertas bungkus berger. Kalau nak ganas, pakai kertas minyak yang bungkus nasi lemak tu. Kat tempat saya, kertas tu 3 sen sekeping
7. Jual dan ambil duit

Tips dari saya
Sebagai seorang student dan yang ingin kaya raya di IPT,kita kena smart. Sebab, student sibuk. Student miskin.
Mesti pelikkan, bagaimana member saya mampu buat RM100 semalam dgn jual hotdog.
Ini rahsianya. Sebelum teruskan membaca, set dalam otak ” aku tak tamak”

Member saya jual 1 hotdog RM1.50. Sekali buat biasanya sehingga 200 biji.
Untuk buat 200 biji member saya biasa ambil masa sehingga 1-2 jam. siap bungkus

Jadi, 1 hari, member saya dah spend sehingga 2 jam. Herm, macam mana member saya nak score four flat, tu baru bungkus. Belum jual.
Di sebabkan masalah tu, member saya biasanya buat dengan partner. Tp bukan 200, sebaliknya 400.
Huhu, kalau ikut logik, masa akan tetap jadi 2 jam. Tapi hakikatnya TIDAK. Tak percya. Try lah

Ok, ni part critical. MENJUAL. Satu hotdog, modalnya RM0.50 sahaja. Kalau jual RM1.50, untung sebiji ialah RM1. Kalau 200, dah RM200 satu malam. TAPI, ingat, jangan TAMAK.
Jadi ini tips nya. Outsource. Upah junior jual. Tolak kat dia sebiji RM1.00. Sorang 20 biji dah lah.
Macam mana nak cari “kaki”. Alah, apa susah, buatlah “iklan haram”, tampal kat setiap blog. Bagi no fon, nanti adalah orang call, dan cakap…. “bang/kak, sya berminatlah nak TOLONG jual”.

Huhu, ops, jgn lupa, dalam iklan tu cakap macam ni…. ” keuntungan sehingga RM400 sebulan”. Pergh, siapa tak nak? Tul tak…
Tahu apa akibatnya kalau kita TAMAK nak jual sendiri. At least 2:30 jam baru habis. Biasanya tak habis, kerana bila sampai kat blog hujung, diorang dah tidur atau dah keluar makan.
Herm, itu sahaja Idea perniagaan di IPTA.

Selamat Menjadi Kaya Tanpa Ada Pasang Niat Tamak K Kwan2.(^_^)




Xnak Comment???? Like pn jadila.hehehe




Hyep. wHaT dO u ThiNk aBoUt Yana PosT?? . tAk maW kOmeN ??? LikE pOn JdiLa..(n_n)

/>

0 Komen Awesome Blogger :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...