Bahan-Bahan:
4 biji bawang merah yang dikisar halus/ditumbuk
2 biji bawang putih yang dikisar halus/ditumbuk
1 peket serbuk kari daging (apa-apa jenama pun boleh. ikot selera)
2 sudu besar cili giling@cili boh (cili giling lebih pedas)
1 bungkus mi kuning yang dicelur
Tauge (50 sen) juga dicelur
Sawi, juga dicelur
Sayur kobis dipotong-potong
Cili api
Bawang goreng (buat sendiri lagi sedap)
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
2 keping tauhu yang dipotong kecil
300 gram udang (mula-mula dibuang kulit, kulit udang dicuci sekali, dikisar halus dan ditapis airnya)
200 gram isi kerang (kalau tak minat kerang, tak perlu masukkan)
300 gram daging
1 keping fishcake yang dipotong
6 biji fishball yang dibelah empat
4 biji telur yang direbus
Santan dari 1 biji kelapa
Sedikit air
Dah siap dah bahan-bahannya,
Sekarang cara membuatnya:
1. Mula-mula tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan sedikit air bersama cili giling dan serbuk kari.
3. Setelah, kedua-duanya masak dan berwarna agak gelap sedikit, masukkan air asam jawa dan air rebusan kulit udang tadi bersama daging dan 1/4 daripada santan kelapa.
4. Biar sehingga daging empuk.
5. Kemudian, masukkan udang, kerang, tauhu, sayur kobis, fishcake, fishball dan baki santan tadi. Biarkan menggelegak sambil dikacau-kacau kuahnya supaya santan tidak pecah minyak.
6. Masukkan garam secukup rasa dan angkat untuk dihidangkan.
Sedia untuk di makan (^_^). Yummy
Selamat mencuba k kawan2. Ape yg penting di mulakan dengan Bismillah bila nak buat sesuatu benda
Credit By :- Yana Ariana.
0 Komen Awesome Blogger :
Post a Comment