• 150 gram isi ayam (direbus)
• 1.5 inci halia (dihiris halus)
• 3 ulas bawang merah (dihiris halus2)
• 1 batang serai (di ketuk)
• 4 sudu cili boh
• 5 helai daun limau purut (disiat2)
• 6-7 biji cili padi (ditumbuk kasar)
• Kubis bunga
• Kacang panjang
• Lobak merah
• Kicap & 1 Kiub Tomyam (dicairkan dulu)
• Sos tiram
• Garam
Cara-cara
1. Mula sekali, isi ayam direbus dengan kuantiti air yang sederhana untuk dapatkan stok ayam yang sederhana pekat. X perlu rebus lame2.
2. Then,tumis halia, bawang merah & serai sehingga garing & berbau harum. Masukkan cili boh. Kacau hingga wangi. lepas tu masukkan Kicap, garam & kiub tomyam secukup2 rasa.
3. Masukkan pula isi ayam yang telah direbus & juga stok ayam kedalam bahan yg ditumis tadi. (Kalau suka kuah pekat campur dgn tepung jagung.ikot citer rasa korang la)
Kacau & biarkan selama 2 minit. ( isi ayam boleh digantikan dgn udang@sotong kalau korang suke seafood.)
4. Selepas itu masukkan pula daun limau, cili padi, kubis bunga,kacang panjang & lobak merah.
Kacau sampai naik bau & rasa pun ok Akhir sekali, barulah masukkan sos tiram.
Masukkan kedalam mangkuk, Then boleh dihidang.
Yummy2. Jangan lupe try taw (^_^)
Selamat mencuba k kawan2. Ape yg penting di mulakan dengan Bismillah bila nak buat sesuatu benda
Credit By :- Yana Ariana.
0 Komen Awesome Blogger :
Post a Comment